Je kent vast de verhalen van mensen met een hulpvraag die op een wachtlijst geplaatst worden. Een wachtlijst! Als je hulp nodig hebt! En niet zomaar even een paar weken, nee een half jaar is op dit moment heel gewoon. Is dat gewoon?
Je zit al langer niet lekker in je vel, bent jezelf al verschillende keren tegen gekomen en weet dat er nú iets moet gebeuren! Je bent eindelijk zover dat je stappen gaat zetten en dan krijg je te horen dat er een wachtlijst is. Een wachtlijst van een half jaar! Jouw naam wordt op die lijst bijgeschreven. Deprimerend, want je moet er niet aan denken zo nog een half jaar door te leven!
Betalen of wachtlijst
De wachtlijsten zijn bij psychologen, verschillende psychiaters en GGZ-instellingen. Waarom word je naar hen doorverwezen? Omdat zij de juiste hulp bieden, of omdat deze kosten door de ziektekostenverzekering worden vergoed? Wellicht beiden, maar als er een wachtlijst van een half jaar is, dan zijn er zeker ook andere mogelijkheden! Mogelijkheden bij professionals die jou vaak óók de juiste hulp kunnen bieden. Professionele coaches worden alleen niet vergoed door de ziektekostenverzekering. Dat dat bijzonder is, is een andere discussie natuurlijk. Maar jij hebt nu de keuze: een half jaar wachten op hulp die vergoed wordt, of direct geholpen worden en dat zelf betalen.
Geregistreerde coach
Coaches zijn er in diverse disciplines: ieder met zijn eigen specialisatie, ervaring en deskundigheid. Belangrijk is natuurlijk dat je een afspraak maakt met een coach die jou daadwerkelijk kan helpen! Hoe maak jij je keuze in dit land vol coaches? Hierover zijn al diverse artikelen geschreven. Kies een coach die geregistreerd is bij een beroepsorganisatie als de NOBCO: deze beroepsorganisatie stelt strenge eisen aan hun coaches, waardoor je hier alleen goed opgeleide coaches zult vinden.
Prijzen: appels en peren
Vervolgens kijk je natuurlijk naar de prijzen, want geen vergoeding. Zorg dat je geen appels met peren gaat vergelijken. Zo zijn er namelijk coaches die geen vergoeding vragen voor een intakegesprek, maar waar jouw traject wellicht langer gaat duren. Als je dat vergelijkt met mijn manier van werken: wél betalen voor een uniek intensief intakegesprek, maar daardoor een verkort traject, dan ben je per saldo zeker niet duurder uit! Lees daarom altijd goed de website door en voel of deze coach bij jou past.
Werkgever kan meebetalen
Je kunt natuurlijk zelf alles uit eigen zak betalen, en er zijn genoeg redenen om dat te doen, maar misschien wil jouw werkgever wel bijdragen in de kosten. Neem dat ter overweging, en als het jou wat lijkt: leg het voor aan jouw werkgever. Liever eerst meer weten? Stel me jouw vragen. Belangrijk is te weten dat een coach ook dan met een privacyreglement te maken heeft. Jouw werkgever zal niet op inhoud geïnformeerd worden, maar wel of je vorderingen maakt, of je jouw huiswerk serieus neemt en of je wel naar de gesprekken komt.
Wachtlijst? Waarom zou je!
Nu je weet hoe een goede coach te vinden die jou wellicht ook kan helpen, kun je je afvragen of je wel op die wachtlijst wil staan als je ook nú geholpen kunt worden! Wellicht kan jouw werkgever bijdragen met de financiën; een zieke werknemer kost ook geld.
Plan nu zelf jouw eerste gesprek of stuur een mailtje.