Spanning kan prima zijn, als het kortstondig is. Het houdt je namelijk scherp. Wanneer de spanning langdurig is, kan het leiden tot stress. Wat is dan stress en hoe uit zich dat? Maar vooral: hoe kom je ervan af?
Iedereen ervaart stress anders en bij elk mens uit stress zich anders, dat is niets nieuws. De meeste mensen blijven maar doorgaan, ‘omdat het moet’. Het werk moet af en de kinderen moeten naar…. , het huis moet op orde en de boodschappen moet gedaan, de sociale contacten moeten worden onderhouden en de familiebanden ook. Misschien ook nog iets wat op mantelzorg lijkt. Drukdrukdruk. Tel daarbij op de corona-perikelen, want die zorgen absoluut ook voor extra druk, al is het misschien alleen maar in ons brein. Dan hoeft er niets meer te gebeuren en je ontploft. Het is te veel. Je komt namelijk niet meer aan jezelf toe.
Te moe om te gaan sporten, te moe voor die clubavond, te moe voor een avondje film of die eigenlijk wel gezellige avond met vriendinnen. Op de bank val je in slaap of je ziet de bank niet eens en bent zelfs nog stiekem aan het werk, terwijl alles aan je roept: STOP!
Inderdaad: STOP! stop met doorgaan, want het breekt je op. Maar wat dan?
Maak eens een overzicht van al die ‘moet-dingen’ en vraag je af of die allemaal ook echt moeten. Moeten ze ook allemaal nu? Lijstjes maken kan je helpen; je krijgt overzicht. Overzicht is de basis voor een minder stressvol leven. Maak ook eens een lijstje met aan de ene kant dingen die je energie kosten en aan de andere kant dingen die je energie opleveren. Bekijk dat lijstje eens aandachtig door. Als je bovengenoemde twee lijstjes naast elkaar legt, dan wordt het misschien al duidelijker óf je iets kunt wegstrepen (al dan niet tijdelijk uitstellen, of delegeren) en wat dat dan zou zijn. Je eigen pleziertjes ontzeggen, je eigen ontspanning niet nemen, dat brengt alleen nog maar meer stress. Maak dus een afgewogen keuze.
Natuurlijk zijn die keuzes niet gemakkelijk en soms zit je met zoveel dingen tegelijkertijd die ‘zomaar op je pad zijn gekomen’. Bekijk die lijstjes dan nog eens en vraag je eens af of er balans is. Vraag je dan vervolgens af van wie dat alles moet? Wat gebeurt er als je iets niet zou doen, of zou uitstellen of delegeren? Op het moment dat je dit leest, wil je er waarschijnlijk ook iets mee. Coachpraktijk Veldhoven kan je daarbij helpen. Hulp bij overmatige stress is hulp bij een dreigende burn-out. Dus als je het bovenstaande herkent en je komt er zelf niet uit, of je zou er graag hulp bij hebben, neem dan contact op.
Het kan ook zijn dat je werkstress hebt, en dat je zaken niet goed of niet efficiënt georganiseerd krijgt. Ook daar kan ik je bij helpen. Laat het werk, laat het leven weer leuk zijn. Behoefte aan meer balans in je leven? Neem contact op en we plannen een (gratis) intakegesprek.